Top 10 koningen in films

Top 10 koningen in films

Koningsdag is aangebroken. Vandaag vieren wij de verjaardag van onze Willy. Maar wat maakt een koning nou onvergetelijk? Hier een lijst met onvergetelijke koningen, goed of slecht, die ons hart hebben veroverd op het witte doek.

10. Henry II – The Lion in Winter (1968)

De drie zonen van koning Henry II (Peter O’Toole) willen allemaal de troon erven, maar de koning kan geen keuze maken. Zijn zonen en zijn vrouw willen hem ertoe dwingen.

9. King Arthur – First Knight (1995)

Een gewelddadige krijgsheer probeert King Arthur (Sean Connery) en zijn ridders van de ronde tafel aan te pakken, terwijl Arthur strijdt met een persoonlijk conflict.

8. Aragorn – Lord of the Rings: The Return of the King (2003)

Aragorn (Viggo Mortensen) en Gandalf (Ian McKellen) roepen met hun bijgeraapte leger de laatste strijd uit tegen Sauron, terwijl de ring wordt vernietigd. Daarmee wordt de vrede hersteld in Middle Earth en wordt Aragorn tot koning van Gondor.

7. Mufasa – The Lion King (1994)

Mufasa (James Earl Jones) is de leeuwenkoning en brengt zijn zoontje Simba (Matthew Broderick), de toekomstige koning, alles bij van het leven.

6. Richard III – Richard III (1995)

In dit Shakespeariaans drama volgen we de slechte Richard III (Ian McKellen), die de koning is van het fictieve fascistische Engeland.

5. King Arthur – Monty Python & The Holy Grail (1975)

Een parodie op alle werken over de bekende koning. King Arthur (Graham Chapman) reist door heel Groot-Brittannië op zoek naar de heilige graal.

4. Henry II – Becket (1964)

Dit verhaal vertelt de relatie tussen twee goede vrienden: koning Henry II (Peter O’Toole) en geestelijke Thomas Becket (Richard Burton), die liever in de macht van God geloofd dan in de macht van de koning.

3. Henry V – Henry V (1989)

Shakespears verhaal draait hier om de Engelse koning Henry V (Kenneth Branagh), die de strijdt aangaat tegen Frankrijk. Wat deze koning zo speciaal maakt is Branaghs acteerwerk; hij ziet zichzelf als een koning, de kijker daarom ook.

2. King George VI – The King’s Speech (2010)

Niet alle koningen waren groots. Deze koning, George VI (Colin Firth) heeft een stotterprobleem en zoekt hulp bij zijn logopedist (Geoffrey Rush) voor zijn grote speech.

1. Daniel Dravot – The Man Who Would Be King (1975)

Daniel Dravot (Sean Connery) en Peachy Carnehan (Michael Caine), twee Britse soldaten in India stoppen bij het leger en gaan op zoek naar Kafiristan, een gebied waar nooit een blanke man is geweest sinds Alexander de Grote. Dravot wordt in een strijd geraakt door een pijl, die wordt tegengehouden door zijn riem. De bewoners van Kafiristan gaan hem dan behandelen als een vorst. Wat maakt nou de beste koning? Sean Connery die zich voordoet als koning!

Foto: Scott Smith (Flickr)

Written by 

bekijk ook: