‘Atypical’: De struggles van een jongen met autisme

‘Atypical’: De struggles van een jongen met autisme

Atypical geeft een kijkje in het dagelijks leven van een familie met een autistische zoon. Een moeilijke opgave voor de regisseur, omdat er ontzettend veel vormen van autisme zijn. 

Sam Gardner (Keir Gilchrist) is 18 jaar oud als hij besluit dat het tijd wordt voor een vriendinnetje. Een lastige opgave, want hij heeft een vorm van autisme. Zijn ouders vinden het nogal moeilijk om hem los te laten. Sam geeft altijd zijn eerlijke mening (tegen het brutale aan) en heeft een fascinatie voor de zuidpool, met name voor pinguïns. Door zijn therapeut en techvriend wordt Sam geholpen bij zijn zoektocht naar liefde. Zijn eerlijkheid zorgt veelal voor ongemakkelijke situaties.

De serie is redelijk geloofwaardig, maar hier en daar wat stereotyperend. Hij maakt lijstjes, heeft een obsessie en is sociaal-emotioneel onhandig. Natuurlijk is niet ieder persoon met autisme zoals Sam. Atypical is slechts een voorbeeld van hoe een gezin met een autistisch kind kan zijn. Dat ieder gezinslid (en de therapeute) een eigen verhaallijn heeft, zorgt er – evenals de relatief korte duur van elke aflevering (dertig minuten) – voor dat je acht afleveringen lang geboeid blijft.

Atypical is vanaf 11 augustus te zien op Netflix.

Foto: Netflix

Written by 

bekijk ook: