‘Riverdale’ heeft alle ingrediënten voor een sappig tienerdrama

‘Riverdale’ heeft alle ingrediënten voor een sappig tienerdrama

Op het eerste gezicht lijkt Riverdale een doodnormaal dorp. Maar als je beter kijkt, zie je dat er achter een decor van een Amerikaanse jaren vijftig diner en blitse oldtimers, een mysterie schuil gaat. 

Op de Amerikaanse Onafhankelijkheidsdag (4 juli) verdwijnt een van de jonge bewoners van het dorp. Het lichaam van de vermiste ‘golden boy’, Jason Blossom, wordt na de zomervakantie gevonden langs de rivier. Tweelingzus Cheryl was erbij. Maar de vraag is: wie nog meer?

Het tienerdrama is gebaseerd op de stripverhalen van Archie Andrews en stamt af uit 1941. De rol van hoofdrolspeler Archie wordt vertolkt door de Nieuw Zeelandse K.J. Apa. Speciaal voor de serie verft hij zijn haren en neemt hij een Amerikaans accent aan. Het personage van Archie komt nog niet heel verfijnd over. Ook zijn rode haar ziet er niet echt realistisch uit.

Archie lijkt het allemaal voor elkaar te hebben in dit coming-of-ageverhaal. Hij speelt in het rugbyteam en wil zich focussen op een muzikale carrière. Zijn alleenstaande vader vindt dat maar niets. Ondertussen probeert Archie zijn vriendschap met de blonde Betty Cooper te onderhouden, die een crush op hem heeft.

Nieuweling Veronica Lodge probeert Betty te helpen Archie voor zich te winnen, al valt ze zelf ook wel voor hem. Archie heeft echter meer oog voor zijn lerares muziek. Buiten al deze eerste wereldproblemen om blijft de vraag: wie heeft Jason vermoord?

De liefdesverhoudingen, het moordmysterie en de familie- en vriendschapsproblemen komen bekend voor van hitseries alGossip Girl en Pretty Little Liars. Het zijn dé ingrediënten voor een sappig tienerdrama. En aangezien ook Pretty Little Liars binnenkort ten einde komt, biedt Riverdale een fijn vooruitzicht, aangezien er vast nog meer seizoenen aankomen.

Dat de serie afstamt van een comicserie, blijkt wel uit de naam van één van de personages: Jughead Jones. De rol van deze schrijver wordt ingevuld door een oude bekende: Cole Sprouse, bekend van Zack & Cody: The Suite Lifedie een verrassend goed stukje acteerwerk neerzet. 

De serie heeft zeker potentie. Het decor van vroeger (jaren vijftig stijl, cheerleaders) wordt gemixt met de problemen van nu, waardoor je je goed kunt vinden in de personages. Het verhaal is aan de ene kant duister, maar aan de andere kant weer heel licht. De verschillende verhaallijnen door elkaar heen houden het spannend en afwisselend.

De serie is oorspronkelijk van de Amerikaanse televisiezender The CW, maar vanwege een deal die de zender met Neftlix heeft, wordt Riverdale kort na de uitzending in Amerika al in Nederland aangeboden. Er staan op het moment van schrijven vier afleveringen online. In totaal zullen er veertien verschijnen. Elke vrijdag is er voorlopig dus een nieuwe aflevering te zien op Netflix.

Foto: Netflix

Written by 

bekijk ook: