Kijktip: When They See Us (Netflix)

Kijktip: When They See Us (Netflix)

De mini-dramaserie When They See Us van regisseuse Ava DuVernay vertelt het waargebeurde verhaal van vijf gekleurde tieners uit Harlem, New York, wiens leven compleet overhoop wordt gehaald wanneer zij onterecht worden veroordeeld op een misdaad die zij niet hebben gepleegd.

In 1989 wordt een 28-jarige vrouw verkracht en mishandeld in Central Park in New York. Zij is op dat moment een rondje aan het hardlopen en wordt belaagd. Er is op die avond een grote groep jongeren aanwezig in het park, waarvan een aantal onder hen andere bezoekers van het park lastigvalt. De politie pakt vier zwarte jongens en een latino op. Zij hebben allen helemaal niets met de zaak te maken. Kevin Richardson (14), Raymond Santana (14), Antron McCray (15), Yusef Salaam (15) en Korey Wise (16), die tegenwoordig bekend staan als The Central Park Five, spenderen jarenlang in de gevangenis voor een misdaad die ze niet zijn begaan. De serie geeft goed weer wat voor impact deze jarenlange gevangenisstraf op de onschuldige tieners en hun familie heeft.

In vier afleveringen zien we dat de politie het voor elkaar krijgt dat de jongens, van wie de meesten elkaar niet eens kenden, elkaar beschuldigen. Uiteindelijk worden zij veroordeeld. Dat terwijl er op de valse bekentenissen en beschuldigingen na geen andere aanwijzingen zijn dat het vijftal betrokken is geweest bij de verkrachting. Het onrecht dat hen wordt aangedaan zorgt ervoor dat ik vol negatieve gevoelens naar het scherm blijf kijken. Het zijn gevoelens van compassie, frustratie en boosheid. Die emotie is er niet alleen vanwege het aangrijpende verhaal, maar ook door de geweldige manier dat dit in beeld wordt gebracht. De miniserie kan onmogelijk recht doen aan het leed dat deze mannen van inmiddels 40+ is aangedaan, maar het is in elk geval een stapje in die richting.

De gerechtelijke dwaling komt pas aan het licht als de échte dader, die meerdere verkrachtingen en een moord op zijn naam heeft, in 2002 bekent dat hij de jogger seksueel belaagd heeft en alleen handelde. De vijf jongens hebben op dat moment bijna allemaal hun volledige straf uitgezeten. Na hun vrijlating spant het vijftal een rechtszaak aan tegen New York City en ontvangen in totaal 41 miljoen dollar in een schikking. Wise krijgt het grootste aandeel, een bedrag van 12 miljoen dollar, omdat hij als enige als volwassenen werd berecht en het langst in de gevangenis heeft doorgebracht.

When They See Us is nu te zien op Netflix. Daarnaast staat er op de streamingdienst de special Oprah Winfrey Presents: When They See Us Now, waarin Oprah Winfrey in gesprek gaat met de vijf vrijgesproken mannen evenals met de cast en producenten van de miniserie.

Written by 

bekijk ook: