Iedereen kan dood in ‘The 100’

Iedereen kan dood in ‘The 100’

Dat verfilmingen vaak een groot succes zijn, blijkt maar weer uit The 100. Het vierde seizoen van de serie, die gebaseerd is op de boekenreeks van Kass Morgan, is nu te zien op Netflix.  

The 100 neemt je mee in de toekomst. Mensen moesten de aarde verlaten door een nucleaire oorlog. Daardoor leven verschillende generaties al 97 jaar in de ruimte. Op het ruimteschip The Ark wonen zo’n vierduizend mensen. Er gelden daardoor strenge regels. Zo mag je maar één kind krijgen en krijg je voor de kleinste misdaad de doodstraf.

De 17-jarige Clarke (Eliza Taylor) zit in de gevangenis. Haar moeder zit in de Raad en haar vader heeft de doodstraf gekregen voor verraad. Bijna honderd jaar na de oorlog worden de gevangenen – honderd in totaal – naar de aarde gestuurd om erachter te komen of deze weer leefbaar is. Ze krijgen een hightech polsband om, waardoor ze in de gaten kunnen worden gehouden. The Ark verzwakt en houdt de mensenmassa niet lang meer vol. Een uitweg zou zijn dat men weer terugkeert naar de aarde.

Tieners als leiders
Alle gevangen zijn onder de achttien. Clarke en Bellamy (Bob Morley) nemen de leiding. Zij hebben ieder een groep die hen volgt. Wat natuurlijk zorgt voor veel discussies, ruzies en chaos. De dynamiek tussen Clarke en Bellamy is erg leuk om te zien. Gedurende de serie zie je hen dichter naar elkaar toetrekken. Ze vormen een goed team.

Veel doden
Wat The 100 anders maakt dan veel andere series is dat het onvoorspelbaar is wie er dood gaat. In de meeste series weet je dat de hoofdpersoon niks overkomt. Dat is hier anders, zoals bekend voor komt van Game of Thrones. Iedereen kan dood. Als het niet realistisch dat een persoon een bepaalde situatie overleeft, dan overleeft hij of zij het ook niet. Zo kan je geliefde personage zo maar het loodje leggen. Aan de andere kant zorgt dit ook voor verrassende wendingen in het verhaal. Opvallend is wel dat er héél véél mensen sneuvelen in de serie. Dat is ook niet gek als je terecht komt in een wereld waar je helemaal opnieuw moet beginnen.

Binge-watching gevaar
Elke aflevering eindigt met zo’n spannende cliffhanger dat je wel door moet kijken en voor je het weet is het drie uur ’s nachts en zit je nog steeds naar The 100 te kijken. Wat het zo spannend maakt is dat het niet zo voorspelbaar is. De plottwisten zie je niet aankomen. Ook moet je niet vergeten dat er geen elektriciteit is, geen kant-en-klaar voedsel en dat men dus alles zelf moet uitzoeken. Het gaat om het overleven. Al helemaal wanneer de tieners er achter komen dat ze niet de enige zijn. Ben je nog net niet helemaal overtuigd? Bekijk dan de trailer en/of één aflevering en laat de binge-watching beginnen.

Foto: Screenshot Netflix

Written by 

bekijk ook: