De geheimen van PAUW: een kijkje achter de schermen

De geheimen van PAUW: een kijkje achter de schermen

Wie op een doordeweekse avond wat rondzapt op tv, komt al snel Jeroen Pauw tegen. In zijn show wordt geen onderwerp vermeden en wordt er openlijk over seks en drugs gepraat, maar ook over politiek. Alles kan bij Jeroen Pauw, zolang het maar actueel is. Maar hoe gaat het er eigenlijk aan toe achter de schermen? En wat gebeurt er als de camera’s uitstaan? TEP was er afgelopen maandag bij tijdens de eerste uitzending van het nieuwe seizoen.

Bij Pauw worden lange dagen gemaakt . De van-negen-tot-vijf-mentaliteit is ver te zoeken. Dat wordt ons meteen duidelijk gemaakt als we met een van de redacteuren praten. Kelly Valk werkt al ruim een jaar voor Pauw en Jinek. Ze vertelt over haar werk als redactrice. “Je bent de hele dag bezig met het vinden en begeleiden van de gasten en met het voorbereiden van de show. Voorgesprekken worden gehouden en er moet informatie naar Jeroen gestuurd worden, zodat hij zich kan inlezen. In totaal maak ik meer dan twaalf uren per dag.” Dat is volgens haar wel pittig, maar het zorgt ervoor dat ze precies weet hoe alles gaat lopen. Het allerbelangrijkste volgens Valk is het factchecken. “Al het nieuws moet gecheckt worden. Je kunt het je niet veroorloven om fouten te maken over bepaalde feiten, want dat staat de volgende dag meteen in de krant. Dat willen we kosten wat kost voorkomen.”

Diversiteit

Bij Pauw wordt er erg gelet op diversiteit in de shows. “We streven ernaar om elke dag een vrouw aan tafel te hebben”, vertelt Valk. “Dat is soms vrij lastig, want sommige onderwerpen kennen mannen net iets beter of durven er meer over te zeggen dan vrouwen. Bij Pauw ligt deze nadruk meer dan bij Jinek, omdat we dan natuurlijk al Eva aan tafel hebben zitten. “Alle gasten worden ruim voor de uitzending ingelicht over wie nog meer aan tafel zitten. Dat zorgt af en toe voor wat moeilijkheden. “Het moet wel klikken tussen de gasten en meestal is het geen probleem. Vooral lijsttrekkers kunnen wel bepaalde eisen hebben. We zullen bijvoorbeeld premier Rutte nooit meer uitnodigen als we weten dat er boze Groningers in het publiek zitten. Ons doel is namelijk niet om een knokpartij uit te lokken.”

Op tv is alles groter

Na alle ins & outs over de uitzending, staat er een rondleiding op het programma. Naast Pauw wordt ook De Wereld Draait Door op het Westergasterrein opgenomen. De studio’s zijn van elkaar gescheiden door slechts één wand. Sterker nog: na elke uitzending van DWDD worden de camera’s via een kleine deur de studio van Pauw ingerold. Misschien ken je de uitdrukking: op tv is alles groter. Dat is ook zo en dat geldt vooral voor DWDD. De tafel is misschien wel het grootste wat er in de studio staat. Niet gek, want voor het ego van Matthijs van Nieuwkerk heb je wel wat ruimte nodig. Het onmiskenbare rode decor lijkt op een heleboel Legosteentjes die naast elkaar zijn gezet. Het podium waar alle bands op spelen, kun je beter een verhoging noemen. Lang leve de cameratechnieken. Maar zeker leuk om het een keer gezien te hebben.

Benen bij elkaar

Om half elf wordt iedereen de Pauw-studio ingeloodst om plaats te nemen voor de uitzending. Mensen met een golden ticket – ja, zelfs bij Pauw hebben ze die – worden vlak achter de gasten gezet. De banken achter Jeroen Pauw worden gevuld en een aantal dames wordt verzocht om plaats te nemen op een paar krukken, met de nadruk dat ze hun benen bij elkaar moeten houden. “Van mijn vriend hoeft dat nooit”, merkt een dame giechelend op. Jeroen Pauw komt enkele minuten voor de uitzending de studio binnengelopen. “Tering, wat is het hier koud! Kan de verwarming aangezet worden alsjeblieft? Vinden jullie het ook koud dames en heren?” Heel relaxed verwelkomt hij het publiek en maakt hij een babbeltje met de gasten. De gasten vanavond zijn politiek journalist Xander van der Wulp, schrijvers Stella Bergsma en Ronald Giphart en ex-PVV’er Michael Heemels met zijn psycholoog Bram Bakker.

Strepsils en rode wijn

Het bijwonen van de uitzending was een hilarische gewaarwording. Het team van Pauw is enthousiast, down-to-earth en zorgt ervoor dat iedereen zich op zijn gemak voelt. Krijgt iemand een hoestbui? Dan komen er meteen twee mensen aanrennen met Strepsils en water. Plus Jeroen zelf, die de dame in kwestie een glas rode wijn aanbiedt. Jeroen is ontspannen en praat makkelijk over koetjes en kalfjes. Wat wij van hem te weten zijn gekomen tijdens de uitzending? Dat hij zelf ook wel eens een lijntje coke door zijn neus heeft gehaald. Alleen vond hij het best saai. En dat hij de autocue amper gebruikt. Het grote apparaat staat er wel, alleen hij gebruikt het alleen maar als geheugensteuntje. Kortom, in het publiek zitten bij Pauw is een echte aanbeveling voor de talkshowliefhebber. Bovendien is het ook gewoon een leuk avondje uit.

Nieuwsgierig geworden naar de uitzending? Je kunt hem hier terugkijken.

 

Speciale dank aan rondleider Ward van Ruijven.

Written by 

bekijk ook: