Floortje Dessing reist terug naar Syrië

Floortje Dessing reist terug naar Syrië

Toen Floortje Dessing acht jaar geleden voor 3 op reis naar het toen nog vreedzame Syrië reisde, had ze nooit verwacht dat er zo’n grote burgeroorlog zou uitbreken. Door het conflict zijn grote delen van het land verwoest en naar schatting zijn er meer dan 300.000 doden gevallen. Voor de tweedelige documentaireserie Floortje terug naar Syrië gaat ze terug om dezelfde reis te maken en probeert een beeld te schetsen van het dagelijks leven in het door oorlog verscheurde land.

De documentaire geeft vooral weer dat de inwoners ondanks alles door gaan met hun leven. Als er op een plein in de buurt een mortier valt, loopt, fietst en praat men gewoon door. De burgers kijken er na vijf jaar oorlog niet meer van op.

Een van de dierentuinen in Damascus is nog steeds geopend. Er wonen nog zo’n twintig uitgemergelde leeuwen, die amper iets te eten hebben, en wat enkele andere diersoorten. De dieren uit de andere parken zijn afgeslacht of verkocht.

Een gezin in een spookachtig en verwoest dorp laat weten dat ze erg gelukkig zijn. Wat kapot is, dat maken ze wel weer. Ze zijn blij dat ze terug zijn op de plek waar ze vandaan komen.

De Nederlandse Nicole Wouters woont in Syrië en runt met haar Syrische man een chocoladeboetiek; misschien wel het laatste wat je in een land in oorlog verwacht. Toch zou ze niet meer terug willen naar Nederland. De rebellen hebben haar fabrieken verwoest.

Een mooie documentaire die de andere kant van de oorlog laat zien; het leven van de burgers. Zij leven in armoede en wonen in verwoeste huizen. Sommigen wachten lang op voedsel dat door hulpkonvooien de dorpen in wordt gebracht. Ondanks alles houden zij vol en blijven zij in de oorlogsgebieden wonen.

Deel 1 van Floortje terug naar Syrië is hier terug te kijken. Deel 2 vindt je hier.

Foto: © VARA

Written by 

bekijk ook: