Thriller ‘Clinical’: Niet geobsedeerd door constante spanning

Thriller ‘Clinical’: Niet geobsedeerd door constante spanning

De Netflix-original Clinical (5,1 sterren op IMDb) is een psychologische thriller over Jane Mathis (Vinessa Shaw). Dr. Mathis is psychiater en gespecialiseerd in post-traumazaken. Ze krijgt zelf last van psychologische problemen als ze wordt aangevallen door een van haar patiënten.

Het verhaal

Het personage Jane doet soms een beetje denken aan Carrie Mathison van Homeland – en dat ligt niet alleen aan de gelijkenis in achternaam. Jane gaat zelf langs bij een psychiater. Die maakt zich zorgen om haar. Ze toont weinig vooruitgang. Langzamerhand probeert ze haar leven en werk weer op te pakken. Ze wordt constant geconfronteerd met flashbacks van de angstaanjagende aanval door Nora, in een net zo angstaanjagende verschijning.

Vanwege het trauma dat Jane zelf heeft overgehouden is ze gestopt met het behandelen van post-traumapatiënten, ondanks dat haar specialisatie daar ligt. Ze wordt toch overgehaald door ene Alex (Kevin Rahm) om hem te behandelen. Alex zou aan een verkeersongeval een ernstig misvormt gezicht hebben overgehouden en erdoor getraumatiseerd zijn. Na een voorval verwijst Jane Alex door naar collega’s. Maar hun pad kruist opnieuw. Jane en Alex gaan aan de slag met exposuretherapie en denken terug aan de avond van Alex’ ongeluk. Hij herinnert het zich weer. Vertelt hij ook de waarheid?

Jane’s aanvaller Nora is inmiddels weer vrijgelaten uit de psychiatrische instelling. Ze toonde voldoende vooruitgang. Het meisje was haar hele leven misbruikt, door iemand waarvan ze niet kon zien wie het was. Het wordt omgeschreven als een monster dat haar kamer binnenkwam. Jane probeert met Nora herinneringen over het jarenlange misbruik naar boven te halen, maar zo ver kwamen ze niet. Nu is Nora uit op wraak.

Schrikmeter

Horror is een genre waar je van moet houden. Clinical komt niet in de buurt van een traditionele horrorfilm. Wel is het een voorspelbare film; enge momenten lijken in een zekere zin te worden aangekondigd. De regisseur heeft vooral oog voor het verhaal. Daardoor ben je vooral geboeid om te weten hoe het afloopt en niet geobsedeerd door constante spanning. De schrikmeter komt dan ook op een schamele 2/5.

Clinical is nu te zien op Netflix.

Foto: Netflix

Written by 

bekijk ook: