Dubbel gevoel bij ‘13 Reasons Why’

Dubbel gevoel bij ‘13 Reasons Why’

Dagelijks probeert iemand zich van het leven te beroven. En toch heerst er nog steeds een taboe rond zelfdoding. Reden voor de makers van 13 Reasons Why om enigszins inzicht te geven in de beweegredenen van deze, voor sommigen, laatste uitweg.  

Hannah Baker (Katherine Langford) heeft wel dertien redenen waarom ze uit het leven stapte. Elke reden – die steeds gebaseerd is op een persoon – legde ze vast op cassettebandjes. De bandjes worden door verschillende schoolkinderen beluistert en bevatten geheimen waarvan de personen in kwestie liever niet hebben dat deze naar buiten komen (en dat dus ook proberen te voorkomen).

Het verhaal wordt verteld door de ogen van Clay Jensen (Dylan Minnette), een jongen die met Hannah in de plaatselijke bioscoop werkte. Hij heeft het moeilijk met het beluisteren van de tapes terwijl hij de locaties bezoekt waarover Hannah vertelt. De scènes worden afgewisseld met Hannah’s dialogen en geven een inzicht in haar denkwijze.

De 13-delige serie, vernoemd naar de A- en B-kanten van de cassettes, weet te raken. Een meisje dat zoveel heeft meegemaakt – van ‘onschuldige’ pesterijen, tot liefdesverdriet, tot verkrachting – en toch een normaal tienermeisje lijkt. Er kan iemand in jouw omgeving zijn die hetzelfde meemaakt.

Het is lastig om een serie met een verhaal met zo’n impact ‘leuk’ te noemen; dat geeft toch een dubbel gevoel. Toch is 13 Reasons Why een aanrader. Je gaat meeleven met de hoofdpersoon en voelt soms haar pijn. Je blijft doorkijken om erachter te komen of er nog ergere dingen gaan gebeuren met Hannah. Verder naar het einde toe wordt het ook wat visueel: ze heeft zich immers van het leven beroofd.

13 Reasons Why is nu te zien op Netflix.

Foto: Beth Dubber//Netflix

Written by 

bekijk ook: